<< Пекар, лаборант

7412 Пекар. Кваліфікація: 2,3,4 розряд

8229 Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу. Кваліфікація: 2 розряд

  Праця пекаря – відвічна, як саме життя. У народі говорять: «Золоті руки завжди пахнуть хлібом». Пекар – це не просто фахівець своєї справи.  Вміння пекти  та оздоблювати хліб, короваї, пряники, печиво, пироги, піци, булочки – це мистецтво,  яке потребує вмілих рук,  доброго серця,  чистих помислів. 
  Випускник  ліцею з професії “Пекар” – це кваліфікований робітник, підготовлений для роботи на сучасних хлібопекарських підприємствах, який володіє традиційними та сучасними технологіями хлібопечення.   Теоретичне навчання майбутніх пекарів відбувається в оснащених кабінетах, де учні  вивчають загальну пекарську технологію, устаткування, сировину і матеріали хлібопекарського виробництва.
  Виробниче навчання проходить у сучасній   виробничій лабораторії, де є все необхідне технологічне обладнання для відпрацювання практичних навичок у пекарській справі. 

  Сучасний пекар повинен мати гарну теоретичну і практичну підготовку, досконало володіти професійними навичками та знанням будови та принципів роботи технологічного устаткування хлібопекарського виробництва.
  Навчання на виробництві відбувається на Решетилівському хлібозаводі, де учні опановують усі операції технологічного процесу виготовлення хлібобулочних та борошняних кондитерських виробів.Професія пекаря творча і вимагає неабиякої вправності, витривалості, художнього смаку. Візиткою професії є щорічне свято «Решетилівська Весна», де майбутні пекарі  ліцею презентують виставку своїх творчих пекарських робіт: чудово оздоблені короваї, медово-імбирні пряники, пироги, рулетіи, торти, пиріжки та булочки. Виробами  можна не лише милуватися, а й насолоджуватися їх смаком. 
  Хлібобулочні вироби потрібно пекти з любов’ю і натхненням. Вміння створити з тіста смачні, красиві, приголомшуючі дива – це справжнє мистецтво!  

 

Не менш важлива і затребувана професія лаборанта, що є складовою інтегрованої професії «Пекар, лаборант ХБА». Неможливо уявити жодну галузь виробництва без лабораторного контролю, що передбачає визначення якості сировини і готової продукції. Необхідні знання, практичні навики, ліцеїсти переймають від своїх наставників, які охоче передають учнівській молоді свої знання  і досвід.
   У сучасних екологічних умовах важливим є те, що і якої якості ми споживаємо. Навчити визначати якість сировини та готових харчових продуктів, а ще кормів, грунтів, питної води, робити висновки щодо їх придатності, вести облік і звітність, важити, відміряти, оволодівати майстерністю ведення основних лабораторних процесів – це і є головним завданням при підготовці з професії «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу».