<< Садовод

6112 Садовод

Кваліфікація: садовод 4 розряду

 

  За сприяння голови правління «Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Полтавщини» Цінченка Віталія Петровича на території виробничої бази і навчального корпусу закладено1 га саду яблунь та груш напівкарликових сортів за кошти обласної програми розвитку садівництва; закладено 3 га саду з ягідними культурами: 2 га малини та 1 га смородини. На всій площі облаштовано систему краплинного зрошення за рахунок спецкоштів, які частково компенсовані у розмірі 34 тис. 415 грн. через обласну Програму розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками (2.3.2. Садівництво та ягідництво) на період до 2020 року, що фінансується з обласного бюджету. 
  У січні 2018 року успішно проведено ліцензування робітничих професій «Садовод», «Плодоовочівник».

 

Державний стандарт
професійно-технічної освіти
ДСПТО 6112.А0.01.10-2014

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу
(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)

1. Професія: Садовод
2. Кваліфікація: садовод 3-го розряду
3. Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
правила користування ручним садовим інвентарем під час виконання найпростіших робіт у плодорозсадниках та садках;
будову інвентарю, апаратури, машин і знаряддя, що застосовуються в садівництві та правила їх експлуатації;
правила підготовки саджанців до окулірування, прищеплення та їх проведення: прикопування живців, саджанців на зимове зберігання;
способи розмноження плодових і ягідних культур, умови для вирощування високоякісних саджанців і вимоги до них;
правила прищипування (пінцирування) пагонів;
формування крон молодих та плодоносних дерев, знімання плодів з дерев зерняткових та кісточкових порід, збирання ягід;
основні біологічні особливості плодових і ягідних культур, що вирощуються у певній зоні, їх вимоги до умов зовнішнього середовища;
основні районовані сорти плодових і ягідних та виноградної культур, їх біологічну і господарську характеристику (врожайність, скоростиглість, морозо- і засухостійкість, лежкість, стійкість до хвороб і шкідників, транспортабельність);
види добрив, їх основні фізико-хімічні властивості та способи внесення в ґрунт;
основи агротехніки плодово-ягідних та виноградної культур, що вирощуються в господарстві, строки проведення і техніку виконання робіт з їх вирощування;
шкідників і хвороб плодових, ягідних та виноградної культур, найбільш розповсюджених у зоні знаходження господарства і заходи боротьби з ними;
види пестицидів і правила їх зберігання, застосування та вимоги безпеки праці під час роботи з ними;
особливості збирання врожаю плодових, ягідних та виноградної культур, заготівельні стандарти на плоди, ягоди і виноград, правила їх сортування, пакування і перевезення;
умови та способи довготривалого зберігання плодів, ягід і винограду; найпростіші способи переробки плодів, ягід і винограду;
методи роботи, організації та оплати праці, що сприяють підвищенню продуктивності праці;
методи контролю за якістю робіт і продукції;
правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Завдання та обов’язки
Збирає, виносить та переробляє на мульчу гілки, кору, листя, сучки в садах, розсадниках, ягідниках і на суничних плантаціях.
Виконує основні роботи з підготовки ґрунту для посіву і садіння плодових і ягідних культур; вибирає ділянку під плодові і ягідні культури з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов зони.
Обв’язує від зайців та інших гризунів молоді дерева.
Виконує роботи із запобігання примерзанню, випріванню.
Накриває на зиму з влаштуванням каркасів і без них, знімає, прикриває та розбирає каркаси.
Притінює та трамбує сніг у пристовбурних кругах.
Забезпечує робочі місця садивним матеріалом, добривами та інвентарем.
Підготовляє, вносить в грунт органічні і мінеральні добрива вручну та із застосуванням машин; проводить підживлення плодових, ягідних і виноградних культур.
Підготовляє до посіву насіння плодових, ягідних і виноградних культур, протруює, пророщує і стратифікує насіння; визначає кращі сорти плодових культур; визначає якість садивного матеріалу.
Визначає строки садіння плодових і ягідних культур.
Проводить висів насіння плодових, ягідних і виноградних культур іззастосуванням сівалок та вручну в шкілку сіянців.
Обробляє грунт та доглядає за сіянцями в шкілці.
Проводить щеплення кісточкових і зерняткових культур. Знімає обв’язки з окуліровок та прищеплень, прикопує живці, саджанці та сіянці на зимове зберігання.
Протирає штамби перед окуліруванням
Садить плодово-ягідні сіянці, живці, саджанці, дички.
Проводить вибірку саджанців із розсадників, висаджує їх в грунт вручну та із застосуванням садивних машин.
Виконує формування крон молодих та обрізує плодоносні дерева.
Виконує всі роботи з догляду за плодовими, ягідними і виноградних культурами із застосуванням засобів механізації.
Проводить боротьбу зі шкідниками та хворобами плодових , ягідних і виноградних культур.
Збирає урожай з дерев зерняткових, кісточкових порід та ягід. Заготовляє насіння плодових і ягідних культур.
Підготовляє плоди і ягоди до продажу, сортує їх і пакує в тару.
Готує сховища до зберігання плодів і ягід, проводить дезінфекцію приміщень.
Сортує плоди і ягоди, підготовляє їх до зберігання, переробки і консервування, виконує роботи з їх первинної переробки.
Визначає рівень ефективності та доцільність ведення галузі садівництва;
проводити перевірку фізіологічного стану і сортової достовірності садивного матеріалу; визначити потребу в садивному матеріалі; здійснювати своєчасне проведення технологічних прийомів з догляду за плодовими насадженнями.
Дотримується правил і норм з охорони праці, пожежної безпеки, виробничої санітарії та гігієни.
4.Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) додержуватись норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
ґ) використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
д) знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;
е) володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.
5.Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
Базова,повна загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.
6.Сфера професійного використання випускника
Сільське господарство та пов’язані з ним послуги. Вирощування плодово-ягідних культур та зберігання і переробка врожаю.
7.Специфічні вимоги
7.1. Вік: прийняття на роботу після закінчення строку навчання здійснюється відповідно до законодавства.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993).
7.3. Медичні обмеження.